Само нашата система за ранно предупреждаване при бедствия и аварии BG Alert няма

...
Само нашата система за ранно предупреждаване при бедствия и аварии BG Alert няма
Коментари Харесай

Установени са редица пропуски в системата BG Alert

Само нашата система за ранно предупреждаване при бедствия и аварии BG Alert няма да е задоволителна. Това заяви Атанас Кръстанов по БНР. Той е физик и съветник по въпроси, свързани със отбрана от бедствия и създаване на проекти за отбрана от естествени и индустриални бедствия, както и специалист в интернационалните планове, свързани с изменението на климата и основаване и използване на разнообразни платформи за оценка и ранно предизвестие за пораждане на бедствия.

По думите му, са видяни редица пропуски в Националната система за ранно предупреждаване. Той означи, че " започваме да оповестяваме нещо, преди да има построена цялостната система от данни ". Такива са исторически записи къде и какво е имало, при какви условия, или да има набрана информация от наблюдения на терен, разбор на данните в действително време и прочие Нужно да има и добре написани и отработени проекти за евакуация, тренинги, да има изясненост какво след какво следва, какви са хипотезите, посочи Атанас Кръстанов.

Наред с това, съгласно него, не e конкретизирано коя е институцията, което е виновна за уведомяването на популацията у нас. Тепърва страната ни е поискала и данни от сателитната европейска мрежа за наблюдения Коперник, която е реалност от 9 години, добави специалистът.

Според Кръстанов, Националната система за ранно предупреждаване за бедствия и повреди следва да се комбинира с мрежата " Коперник ", в която България взе участие единствено в разнообразни консорциуми и планове. " Данните и информацията, от които не се употребяват след приключването им ", разяснява той.

По думите му, почналите проби на системата за ранно предизвестие BG Alert преди дни, които даже стреснаха клиентите на един от телекомите у нас при започване на месеца след човешка неточност от страна на ангажирания с въвеждането на системата BG Alert реализатор, са последната частица във всяка една система за ранно предизвестие. Започва се в обратна посока, сподели Кръстанов.

Припомняме, че неделният ден беше белязан с естествено злополучие освен Варна и региона, а и в цяла Североизточна България. Причина за него беше ураганния вятър, провокиран от черноморския циклон " Фредерик " Припомняме също, че бедствията през последните няколко месеца зачестиха. Като образец можем да дадем огромното наводняване в Царево, при което се удавиха четирима души.

Малко по-късно у нас стартира да се приказва интензивно за липсата на система за ранно предизвестие при бедствия и рецесии. Такива, каквито би трябвало да има у нас като част от отговорностите ни на страна-членка на Европейския съюз.

Националната система за ранно предизвестие при бедствия и повреди към този момент беше употребена няколко пъти.

Припомняме, че неточност на служител доведе до всеобща суматоха на 1 ноември, когато непредвидено голям брой жители получиха непредвидени известия, съпроводени със мощен звуков сигнал. Впоследствие бе оповестено провеждане на проби на системата в разнообразни области на страната от 29 ноември по график и народен тест на 29 ноември. При провеждането на тестванията от 12:00 до 12:30 ч. се предавано известие, съдържащо текст на български и британски език, съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при беззвучен режим на телефона. Очаква се известието да се получава еднократно на едно мобилно устройство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР